Uitleg van de Italiaanse wijnclassificaties

Bij al onze wijnen treft u ofwel in de naam, of in de omschrijving een classificatie zoals D.O.C. of D.O.C.G. aan. Hieronder kunt u een uitleg vinden van deze verschillende Italiaanse wijnclassificaties.
 

D.O.C.G. - Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Dit is de allerhoogste kwaliteitsnorm voor de beste Italiaanse wijnen. In 2012 kende Italië 73 DOCG wijnen.
DOCG wijnen voldoen aan de meest strikte eisen van de Italiaanse wijn wetgeving. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. Een DOCG wijn moet twee testen met goed gevolg hebben afgelegd: de eerste test wordt uitgevoerd tijdens de productie waarbij de wijnen een chemische- en proeftechnische analyse ondergaan. Daarbij wordt bepaald of de wijn voldoende stoffen zoals polyfenolen, suikers en zuren bevat om in aanmerking te komen voor de DOCG classificatie. De tweede test wordt uitgevoerd na rijping en bottelen. Aan de hand van opnieuw een proeftechnische test wordt gecontroleerd of de wijn ook daadwerkelijk de superieure karakteristieken heeft die kenmerkend zijn voor DOCG-wijnen.
 

D.O.C. - Denominazione di Origine Controllata

Eén na hooste kwalificatie. DOC wijnen komen van speciaal stukken land. De normen voor DOC liggen weliswaar iets lager dan die voor een DOCG, maar DOC wijnen zijn zeer zeker een herkenning van kwaliteit. De DOC wijnen zijn vergelijkbaar met de Franse Appellation Controléé. In 2012 kende Italië 334 DOC wijnen.
 

I.G.T. - Indicazione Geografica Tipica

IGT wil zeggen dat de wijn uit een bepaald geografisch gebied komt. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC. IGT wijnen kunnen ook topwijnen zijn, zoals de wijnen die gemaakt zijn van inheemse druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Chardonnay. De IGT classificatie is in het leven geroepen om de ongekende kwaliteit van 'Super Tuscans' - topwijnen die voor hun lokale karakter worden beschermd - maar die niet voldoen aan de theoretisch hogere normen van de DOC's of DOCG's.
 

V.d.T. - Vino da Tavola

Deze categorie omvat alle gewone Italiaanse wijnen die geen oorsprongsbenaming hebben. De VdT's zijn meestal een menging van verschillende variëteiten. Overigens kunnen sommige klassewijnen ook in deze categorie genoemd worden omdat sommige producenten hebben gekozen voor nobele druivenrassen die niet erkend worden door de DOC-voorschriften. Meestal is er echter sprake van tafelwijnen die veelal voor lokale consumptie zijn bedoeld.

© 2017 - 2024 Vino Linea Directa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.